FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

80 JAAR EHBO BIJ NOVATO

14 februari 2018
EHBO 80jaar Dit jaar bestaat de Noordwijkerhoutse EHBO-vereniging 80 jaar. Reden voor de stichting Noordwijkerhout van Toen om hier aandacht aan te besteden in de vorm van een tentoonstelling. Op 19 januari 1938 werd de oprichtingsvergadering van de EHBO-vereniging gehouden in de bovenzaal van Hotel Couwenberg, nu Café-Restaurant Van der Geest. Later dat jaar, op 13 oktober 1938, werd de Rooms Katholieke EHBO-Vereniging St. Rafaël opgericht door pastoor Maas van de St. Jozefparochie.

Een maand later, op donderdag 3 november 1938, begon de eerste EHBO-cursus met 34 cursisten. De theorielessen werden gegeven door Noordwijkerhoutse huisartsen, de praktijklessen door bestuursleden, waarvan er enkele als verplegers op St. Bavo werkten. De Rooms Katholieke EHBO-vereniging St. Rafaël verdween in 1951 van het toneel.

Helaas is door een brand in 2010 het grootste gedeelte van het archief van de vereniging verloren gegaan. Gelukkig is het oud-voorzitter en instructeur Piet Noordhuizen gelukt om de geschiedenis opnieuw te beschrijven. Dit heeft geresulteerd in een mooi boekwerk wat ten grondslag ligt aan de tentoonstelling. Deze is tot en met 11 april is bij NoVaTo aan de Zeestraat 3A te bekijken. U bent welkom bij NoVaTo op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur. De entree voor niet-sympathisanten boven de 12 jaar bedraagt € 2,- per persoon.

Op woensdagavond 18 april kunt u naar een lezing komen luisteren over de jarige vereniging. Voor de lezing zijn toegangskaarten verkrijgbaar in de Zeestraat. Een kaartje kost € 2,- voor niet-sympathisanten. Sympathisanten hebben wel een kaartje nodig, maar kunnen deze gratis halen in de Zeestraat.
Zaal open: 19:00 uur, aanvang lezing: 19:30 uur.