FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

LEZING: BIJZONDERE RECHTSPLEGING BIJ FOUTE NEDERLANDERS

07 maart 2019
 Op maandag 25 maart organiseert de stichting Noordwijkerhout Van Toen een lezing over Bijzondere Rechtspleging bij foute Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog.

Vrijwel iedereen kent die term ‘foute Nederlanders’. Na de Tweede Wereldoorlog werd iedereen die verdacht werd van collaboratie met de Duitse bezetter gearresteerd en geïnterneerd. In juli 1945 waren ongeveer 120.000 mensen gearresteerd, van NSB-er tot oorlogsmisdadiger. Iedereen werd onder de term ‘foute Nederlander’ weggezet. Al deze mannen, vrouwen en kinderen werden beoordeeld, berecht, en -in vele gevallen- veroordeeld via de Bijzondere Rechtspleging.

Deze Bijzondere Rechtspleging was, naast het bestaande strafrecht, speciaal opgezet om diegenen te berechten en te bestraffen die met de Duitsers hadden gecollaboreerd. De lezing, welke gegeven wordt door mevrouw Mieke Meiland, gaat over de verschillende vormen van deze Bijzondere Rechtspleging en de problemen en misstanden die daarbij zijn opgetreden.

De lezing begint om 19:30 uur. U bent welkom vanaf 19:00 uur in de Zeestraat 3A met een geldig toegangsbewijs. Deze zijn verkrijgbaar voor € 2,- pp bij NoVaTo op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 13:00-16:00 uur.