FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

NOVATO OVERHANDIGT LESPAKKETTEN VOOR BASISSCHOLEN

24 januari 2020
 Vrijdag 24 januari was het een drukte van belang in het museum. De voorzitter, Abe Bader, ontving de directieleden van de basisscholen in Noordwijkerhout en de wethouders van Cultuur en Onderwijs Dennis Salman en Sjaak van den Berg. In een presentatie werd het doel van deze bijeenkomst uitgelegd: NoVaTo houdt zich niet alleen bezig met het bewaren en archiveren van foto’s, boeken en voorwerpen.

Er bestond al langere tijd de wens een project te starten voor de basisscholen. Vier jaar geleden zijn Jan Immerzeel en Anja de Klerk als vrijwilliger begonnen aan het ontwikkelen van dit project. Begonnen werd met de lessen voor groep 8 over Noordwijkerhout in de 2e Wereldoorlog te maken.

Het schooljaar erna begonnen de lessen daadwerkelijk, dit was een groot succes. De volgende stap was het maken van een programma voor groep 7: het ontstaan van de bloembollenteelt. Een van de onderdelen hiervan is het opkweken van een pot narcissen, die belangeloos geleverd worden door kweker Aad van Ruiten.

Het ontstaan van Noordwijkerhout komt aan bod in groep 6. Hierin staan het kasteel de Boekhorst, de Witte Kerk en de abdij Leeuwenhorst centraal. Na afloop maken de kinderen op school een heus familiewapen. De resultaten worden in het museum tentoongesteld.

Tenslotte kunnen we niet om de stropers heen; zij zijn een onderdeel van de lessen voor groep 5. Ook de boeren, jagers en schelpenvissers worden besproken. Daarnaast maken zij kennis met voorwerpen in het museum middels een speurtocht.

Nu is het project zo ver ontwikkeld, dat er elk schooljaar rond de 25 groepen in het museum aan de Zeestraat op bezoek komen. Dit is een goed moment om de directies van de basisscholen en de verantwoordelijke wethouders uit te nodigen om het totale project in ontvangst te nemen.

De wethouders Dennis Salman en Sjaak van den Berg namen het project in ontvangst, evenals de directieleden Dorien Stuivenberg van de Prinsenhof, Xandra Mahieu van de Regenboog en Mariken Langbroek van de Victorschool.

Wethouder Salman was aangenaam verrast door het uitgebreide programma voor de kinderen van groep 5 tot en met 8, in de dorpskern Noordwijkerhout. Hij sprak zijn waarderende dank uit.