FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

LEZING: GOEIE MIE

06 februari 2020
 De stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) ontvangt op donderdag 27 februari Stefan Glasbergen. Hij geeft een lezing over zijn pas verschenen boek: ‘Goeie Mie’. Glasbergen is docent-onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Maria Catharina Swanenburg (1839-1915), ook wel bekend als Goeie Mie, is de grootste seriemoordenares in de Nederlandse geschiedenis. Tussen circa 1864 en 1883 vermoordde ze tientallen familieleden en buurtgenoten met arsenicum. Pas in december 1883 kwamen, door een oplettende arts, haar misdaden aan het licht. Haar rechtszaak zou het proces van de eeuw worden. Binnen- en buitenlandse kranten stonden maandenlang vol met berichten over de Leidse gifmengster, het ene bericht nog sensationeler en spectaculairder dan het andere. Er kwamen liedjes en prenten over haar op de markt die gretig aftrek vonden. In de gruwelkamer van het Amsterdamse Panopticum vergaapten duizenden bezoekers zich aan een wassenbeeld van Mie. De verhalen over Mie namen bijna mythische proporties aan: ze zou een mannenverslindster zijn en zelfs haar eigen kinderen en ouders vergiftigd hebben.

Deze biografie ontdoet Goeie Mie van haar mythes. Dat ze op haar slachtoffers begrafenisverzekeringen afsloot en daarmee geld incasseerde, staat buiten kijf. Maar dit boek vertelt ook het andere verhaal: over een meisje dat opgroeit in de armste buurten van Leiden, achtervolgd door ongeluk. Op basis van nieuw onderzoek en nieuw beschikbaar gekomen materiaal vertelt Glasbergen over hoe en waarom ze aan het moorden sloeg, over haar strafproces en de vele jaren die ze in gevangenschap doorbracht.

De lezing begint om 19:30 uur, u bent welkom vanaf 19:00 uur aan de Zeestraat 3A. Voor de lezing dient u vooraf een toegangsbewijs te kopen bij NoVaTo; de prijs is € 2,- per persoon. Op vertoon van het betalingsbewijs van 2019 kunnen donateurs twee gratis toegangskaarten ophalen. Openingstijden: woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00-16:00 uur. Het boek van Glasbergen kunt u deze avond tegen het tarief van € 20,- afnemen (graag gepast betalen).