FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

MUSEUM IN HOORN 100e LID VAN HET ZCBS

04 maart 2020
 Het Museum van de 20e Eeuw te Hoorn (NH) besloot afgelopen maand om, voor zowel het beheren als het op internet tonen van hun nostalgische objecten, over te stappen naar het niet-commerciƫle softwarepakket ZCBS. Dit museum werd hiermee de 100e gebruiker. Een mijlpaal voor ZCBS!

Het Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS) waar NoVaTo ook gebruik van maakt is een, voor musea en historische verenigingen, gratis softwareprogramma voor het volledig beheren en via een digitale beeldbank op internet ontsluiten van onder meer museale objecten, fotocollecties en boeken/publicaties.
De software is ontwikkeld door Gerard van Nes, een vrijwilliger van het Zijper Museum te Schagerbrug. Na een 3-tal jaren intern intensief gebruik, werd deze software in 2009 gratis beschikbaar gesteld aan belangstellende collega-instellingen in zowel Nederland als ook in Belgiƫ. Het aantal ZCBS-beeldbanken is inmiddels de 250 gepasseerd waarbij Stichting Oud Zoeterwoude (ZH) zelfs 10 verschillende in beheer heeft die ook door externe bezoekers kunnen worden geraadpleegd.

Nadere informatie
Nadere informatie over de software en het Genootschap ZCBS is te vinden op: www.zcbs.nl (waar ook de volledige lijst met instellingen is opgenomen).

Op de foto:
Links: Hans Stuijfbergen, directeur Museum van de 20e Eeuw;
Rechts: Gerard van Nes, auteur ZCBS.
(Klik op de foto voor vergroting)