FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

VAN EEDEN BAKKERS EN BOEREN

29 augustus 2020
Recent is het bericht over het verschijnen van het stamboomboek van Bert Hogervorst over de familie Van Eeden geplaatst.

Bij eerdere boeken van Bert werd het eerste boek officieel overhandigd in een bijeenkomst voor de hele familie, in feite is dat een leuke reünie. De coronamaatregelen hebben dit voor dit nieuwste boek onmogelijk gemaakt. En dat is temeer jammer omdat we voor deze uitreiking bedacht hadden nog wat aandacht te besteden aan een toch wel opmerkelijk feit, namelijk de 12 generaties of 400 jaar oude traditie van het bakkersvak binnen deze familie.

Ooit begin 17e eeuw gestart met de familie Van Leeuwen en onder de naam Van Eeden voortgezet toen marktkoopman Jan van Eeden in 1804 de bakkerij van zijn schoonouders Van Leeuwen overnam. In Noordwijkerhout wordt dus al (ruim) 400 jaar lang door één familie brood voor het dorp gebakken, een traditie die historisch gezien tamelijk uniek is. In het boek wordt hier aandacht aan besteed maar als “corona-extraatje” is dit aspect nu uitgebreid tot een diapresentatie. Dit is in de vorm van een filmpje op YouTube geplaatst, zie hieronder.

Centraal staat de bijzondere bakkerstraditie binnen de familie Van Eeden, maar ook agrarische voorouders komen aan bod. Tussen de dia's zit 20 seconden, wie langer wil kijken kan daarvoor de pauzetoets van de mediaplayer gebruiken. Niet alleen interessant als je Van Eeden heet, maar voor iedereen die de geschiedenis van Noordwijkerhout lief heeft”.