FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

NA RUIM 100 JAAR DICHT

08 maart 2021
Hieronder een interview wat de Leidse Courant in 1976 had met Piet Brama, kastelein van het toenmalig café de Zwaan.

Noordwijkerhout moet het voortaan zonder café „de Zwaan" stellen.
Kolven Pas nu is het goed doordrongen tot veel Noordwijkerhouters dat het bekende café „de Zwaan" op de hoek van de Zeestraat – Dorpsstraat is gesloten en misschien wel nooit meer open gaat. Geheel onverwacht is er een einde gekomen aan een stukje gezellig Noordwijkerhout want al ruim 100 jaar was het café, (steeds in handen van de familie Brama), een graag bezochte zoete inval waar je niet alleen naar toe ging voor een gezellige babbel maar waar ook nog gebiljart kon worden, de enige mogelijkheid in Noordwijkerhout.

Maar dat is nu voorbij. Op oudejaarsavond ging voor de laatste keer de fles rond en moest kastelein Piet Brama met pijn in zijn hart gedwongen afscheid nemen van zijn trouwe klanten die het nauwelijks konden verkroppen dat “hun” café nu dicht moest. Maar het besluit van de 69-jarige Brama was onverbiddelijk. „Als je bijna 70 bent dan wordt het hoog tijd om op te stappen” zegt hij, „en aangezien ik geen opvolger heb moet de zaak wel dicht. Ik vind het erg jammer maar dit is de enige oplossing”.

Piet Brama vertelde mij de gezelligheid te zullen missen, „Wat wil je”, zegt hij, „ik heb 53 jaar achter de tap gestaan. Dan maak je enorm veel vrienden. Die laat je niet graag in de steek. Die laatste avond was een ware kruisweg voor me. Want afscheid nemen kan ik niet. De sluiting van dit café doet me wat”. „Ik heb op die avond wel gemerkt dat mijn klanten het hier altijd naar hun zin hebben gehad. Een paar van die jongens lieten hier op de laatste avond nog een bloemstuk bezorgen en een paar anderen hadden zelfs een mooi gedicht gemaakt dat ze hier hebben voorgelezen. Ik was er echt wel een beetje ontroerd door. Ik kan me wel voorstellen dat veel Noordwijkerhouters die hier dikwijls kwamen („Ik heb natuurlijk ook wel vijanden”) het helemaal niet leuk vinden dat ik er nu een punt achter heb gezet. Want waar moeten ze nu naar toe? Er is nergens een café waar ze kunnen biljarten”.

„Mijn tijd als caféhouder zit er in ieder geval op. En ik heb het naar mijn zin gehad. Mijn klanten ook, zo heb ik de indruk. De laatste tijd waren het hoofdzakelijk jongelui en een aantal oude stamgasten die in mijn café kwamen. Dat was altijd oergezellig. Ik heb het ook wel eens moeilijk gehad. Want je moet tegenwoordig haren op je tanden hebben om het allemaal netjes te laten verlopen. Gelukkig heb ik nooit last gehad van nozems of zo”.

Voor Piet Brama zit het er nu definitief op. Wat er van de zaak gaat worden is nog niet zeker. Ook niet of het een café blijft want de kans is even groot dat er iets anders in komt, vertelde de 69-jarige Brama mij. „Het hele spul verkopen zie ik niet zo zitten”, vertelde hij mij, „Dan gaan bijna al je hard verdiende centen naar de belasting. Dan zie ik er van komen dat ik over een tijdje alleen nog maar mijn AOW’tje over heb. En daar heb ik niet mijn hele leven lang voor staan ploeteren”.

De bekende Noordwijkerhoutse kastelein vertelde dat hij de hele kwestie van de sluiting van café De Zwaan nog even rustig laat bezinken en dat hij voorlopig geen haast maakt. „Misschien gaat het café wel weer open” zegt hij, „misschien blijft het dicht. In ieder geval zal men mij niet meer achter de tap zien. Ik ga nu genieten van mijn verdiende rust”.

Bron: Leidse courant,  13 januari 1976