FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

NIEUWE AANWINST BOEKENCOLLECTIE

30 maart 2021
Boek - schilders van de Duin- en Bollenstreek NoVaTo is blij met de nieuwe aanwinst van het boek 'De schilders van de Duin- en Bollenstreek'.

Het maken van een boek over schilderijen van bollenvelden is dankbaar. Dat komt door het onderwerp. Niet alleen is het pionierswerk, want niet eerder werd er zo'n uitgebreid en inhoudelijk boek over het onderwerp geschreven, het markeert ook 500 jaar kunstgeschiedenis. De bollenvelden vormen bovendien een heel aantrekkelijk onderwerp: frisse, verzadigde kleuren proberen de natuur het hoofd te bieden. Natura Artis Magistra. De natuur is de leermeesteres van de kunst. Elk voorjaar weer, bij het zien van de prachtige bollenvelden in de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek, in de volksmond beter bekend als de 'bollenstreek', zal menig kunstenaar de moed in zijn of haar schoenen zinken.

Hoe het komt dat dit thema binnen de landschapsschilderkunst steeds weer herleeft? Er zijn meerder redenen, maar de belangrijkste reden voor de tweede grote, feitelijk nog steeds aanhoudende bloeiperiode, was de aanleg van de gemalen aan het eind van de negentiende eeuw, waarmee het waterpeil voortaan gereguleerd kon worden. Dat was de voorwaarde voor het ontstaan van grootschalige bollenteelt in de Duin- en Bollenstreek. Deze ontwikkeling viel samen met de opkomst van het toerisme in Nederland, het aanleggen van spoorwegen (zodat afstanden steeds makkelijker overbrugbaar werden), de uitvinding van de verftube (waardoor er buiten in plaats van uitsluitend in het atelier geschilderd kon worden) en het nieuwe marktdenken van kunstenaars.

Momenteel zijn we helaas door de coranamaatregelen gesloten, maar zodra we weer geopend zijn, bent u van harte welkom om dit mooie boek in te zien.