FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

DE WITTE KERK BIJ NOVATO

27 september 2021
De Witte Kerk Op donderdag 21 oktober verzorgt de stichting Noordwijkerhout van Toen een lezing in de grote zaal van Puyckendam. Abe Bader behandelt deze avond de geschiedenis van de trots van Noordwijkerhout: de Witte Kerk.

Het witte kerkje is meer dan 7 eeuwen oud, gebouwd op een natuurlijke zandheuvel. De oudste delen van het pand stammen waarschijnlijk uit de 13e eeuw. De van oorsprong katholieke parochiekerk was gewijd aan de heilige apostelen Petrus en Paulus. In 1508 werd een gotisch koor aangebouwd en is de toren met een verdieping verhoogd. Tijdens het Beleg van Leiden werd de kerk in brand gestoken. Tot 1620 was er alleen een ruïne; toen werd het vernielde schip hersteld. De kerk werd daarna in gebruik genomen door de protestanten. De toren is sinds de Franse tijd eigendom van de burgerlijke gemeente.

Een toegangskaartje koopt u voor € 5,- bij NoVaTo aan de Zeestraat 3a op woensdag, vrijdag of zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Donateurs van NoVaTo krijgen op vertoon van hun bewijs van betaling € 2,- korting. Heeft u nog een toegangskaartje voor de lezing die in maart 2020 werd afgelast, dan kunt u deze zonder bijbetaling komen omruilen voor een kaartje voor deze lezing.

De zaal is open om 19:00 uur.
De lezing begint om 19:30 uur.

Let op: voor toegang heeft u een coronabewijs nodig!

In het voorjaar 2022 komen de St. Victor- en St. Jozefkerk aan bod, terwijl in najaar 2022 de overige 11 locaties worden behandeld waar kerken en kapellen hebben gestaan.