FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

Het vliegveld Ruigenhoek

28 april 2022
Vliegtuigen boven vliegveld Ruigenhoek Het hulpvliegveld bij Noordwijkerhout wordt aangelegd op een terrein in het Langeveld, ruwweg gelegen tussen psychiatrische instelling Sancta Maria (Langevelderweg) en buurtschap Ruigenhoek. Vanwege de nabijheid van buurtschap Ruigenhoek gaat het vliegveld door het leven als Vliegveld Ruigenhoek.

Op 9 april 1940 wordt de IIIe Verkenningsgroep van het 2e Luchtvaartregiment onder leiding van majoor-vlieger Raland vanuit Gilze-Rijen naar Ruigenhoek verplaatst.

Duitsland is op die dag Denemarken en Noorwegen binnengevallen en de dreiging van een Duitse inval is groter dan ooit. De verkenningsgroep beschikt over 9 Fokker C.V-D-jagers en 4 Koolhoven FK-51 tweedekkers.

Zo is de situatie op vliegveld Ruigenhoek als Duitse troepen op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen. Iedereen is in diepe rust als Duitse vliegtuigen boven de Noordzee omkeren om de aanval op Nederland in te zetten. Hoewel de Duitsers op de hoogte zijn van het bestaan van Ruigenhoek, hebben ze het niet gebombardeerd.

Andere vliegvelden worden echter wel aangevallen en om 4:15 landt een Fokker D-21 jachtvliegtuig op Ruigenhoek en even later nog vier D-21’s. Vanwege de vele bomkraters op Schiphol en Ypenburg wijken ze naar Ruigenhoek uit.

Vanaf dat moment is Ruigenhoek voortdurend in bedrijf. Behalve als bevoorradingspost en toevluchtsoord van vliegtuigen van andere vliegvelden, fungeert het hulpvliegveld ook als thuisbasis van de verkenningseenheid. Valkenburg dat is bezet door Duitse luchtlandingstroepen wordt vanuit Ruigenhoek gebombardeerd. Diverse bombardements- en verkenningsvluchten volgen naar Ypenburg, de Grebbeberg, waar hard wordt gevochten, en de Moerdijkbruggen. De kleine verkenningstweedekkers vallen zelfs Duitse troepen aan tussen Delft en Rotterdam. Door laag te vliegen weten ze te ontsnappen aan de superieure Duitse jagers.

Intussen worden diverse vliegtuigen, nog in staat tot acties, overgevlogen naar Ruigenhoek, bijvoorbeeld 7 Fokker C.X’en die op 14 mei arriveren en enkele D-17 jagers twee dagen eerder. In totaal worden er zestig verkennings- en bombardementsvluchten vanuit het Langeveld uitgevoerd.

Na de capitulatie worden de nog overgebleven toestellen vernietigd. Volgens ooggetuigen levert de ontploffende munitie en brandstoftanks een enorm kabaal op.

Bron: de KernDotter - 75 jaar bevrijding