Facebook Instagram
Menu

Kasteel Leeuwenhorst

2 februari 2025
Kasteel Leeuwenhorst Bij NoVaTo (‘Noordwijkerhout van Toen’) werd een tijd geleden een prachtige maquette onthuld van het vermaarde Kasteel Leeuwenhorst. Zo Noordwijkerhouts als de Pieten, maar toch ook (en zeker vandaag de dag) een beetje Noordwijk. De maquette is van de hand van Aad Duivenvoorden en het werd een project van 2 maanden lang, iedere dag 4 á 5 uur werken.

Kasteel Leeuwenhorst – halverwege Noordwijk en Noordwijkerhout – heeft maar amper 62 jaar bestaan. De geschiedenis ervan is beschreven door Kees Verweij in de serie “Van Dam tot Wurft”, waaraan we enkele passages ontlenen:

In 1880 gaf Mr. Frederik Albert Govert Graaf van Limburg Stirum de opdracht tot de bouw van een groot kasteelachtig landhuis, ergens op het landgoed Leeuwenhorst. Zelf woonde hij met zijn echtgenote op het landgoed Offem, maar hadden sinds 1872 een deel van het landgoed Leeuwenhorst in bezit gekregen.

Huize Leeuwenhorst was echter niet voor henzelf bedoeld, maar voor hun neef Jhr. A.D.Th. Gevers van Kethel en Spaland. Het echtpaar Van Limburg Stirum had zelf geen kinderen en deze neef was dus voorbestemd hun erfgenaam te worden. Erg lang heeft deze jonkheer niet van zijn mooie behuizing kunnen genieten. Hij overleed al in 1896 op 40-jarige leeftijd. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, die het landgoed een warm hart toedroeg en zich bijzonder verdiepte in zijn geschiedenis. In en rond het kasteel vonden diverse evenementen en ontvangsten plaats.

Kasteel Leeuwenhorst Begin 1940 brak er echter een andere tijd aan. Het kasteel werd gevorderd t.b.v. de legering van een afdeling Veldartillerie. In september 1940 werd deze afdeling gedemobiliseerd door de Duitse Wehrmacht. Daarna werd de R.K Jongens Kostschool Huize Katwijk hier tot aan januari 1943 tijdelijk gehuisvest. Op 1 december 1942 kwam het bericht van de burgemeester van Noordwijkerhout, dat het kasteel op last van de Wehrmacht vóór 31 december 1942 ontruimd moest worden i.v.m. de komende afbraak in de maand januari daaropvolgend. De familie Gevers was inmiddels al uitgeweken naar de villa Klein Leeuwenhorst schuin aan de overkant van de Gooweg.

Op 13 december 1942 vond er op Leeuwenhorst een groots afscheidsdiner plaats, waarbij van het kasteel afscheid werd genomen. Op 10 januari 1943 werd begonnen met de afbraak, waarbij een ploeg van ruim 60 arbeiders werd ingezet.